Parcours

Als deelnemer krijg je de mogelijkheid om te kiezen tussen een parcours van 5 km of 10 km! Het parcours van 5 km is een mooie gelegenheid voor beginnende lopers om ook mee te doen. Bij de 5 km zul je door iets minder locaties en gebouwen lopen dan de 10 km. Je geeft je keuze voor hardlopen of wandelen en de afstand op het inschrijfformulier aan. Tijdens het lopen kun je in het moment het besluit maken om bij de splitsing op het parcours te kiezen voor de 5 km of de 10 km. Dit staat op de splitsing duidelijk aangegeven. Er wordt één tarief gehanteerd voor de inschrijving, ongeacht welke afstand je loopt of wandelt. De start en de finish van beide routes is op hetzelfde punt. De locaties op het parcours van de Haarlem Urban Trail zullen bestaan uit bijzondere gebouwen, pittoreske steegjes, monumentale panden, historische bezienswaardigheden, met andere woorden plekken waar je normaal niet hardlopend door heen gaat. 

 

Ophalen startnummers:
Grote Markt

Tassenafgifte / omkleed ruimte:
Stedelijk Gymnasium

Start:
Grote Markt

Verzorgingspost:
Vooges Centraal (alleen 10 km)

9 of 18 toffe locaties

Finish:
Grote Markt

Het evenement terrein bevindt zich op de Grote Markt. Hier kun je vanaf 8:00 uur jouw startnummer ophalen, vragen stellen, shirt ophalen. Bij het Stedelijk Gymnasium kun je gratis je tas achterlaten. Na de start en 9 of 18 unieke locaties, finish je na ongeveer 5 of 10 km weer op de Grote Markt. Daar ontvang je jouw verdiende medaille en een lekker ontbijt. 

Bekijk hier de parcourskaartAMSTERDAMSE POORT

Dit Rijksmonument mag als icoon van Haarlem niet ontbreken in de eerste editie. De Amsterdamse Poort stamt van rond 1400 en is de enige poort die nog over is van de oorspronkelijke twaalf stadspoorten van Haarlem. Op 11 november gaat het parcours er dwars doorheen!

DE GRAVENSTENENBRUG

De dubbele ophaalbrug over het Spaarne is misschien wel de mooiste brug van Haarlem. Deze brug is in 1863 vernieuwd, hierbij zijn fundamenten teruggevonden van vóór de 13e eeuw. Na de verbouwing in 1950 is de brug bestemd voor voetgangers en fietsers. En straks voor deelnemers van de Haarlem Urban Trail!

BIBLIOTHEEK HAARLEM CENTRUM

De Bibliotheek Haarlem Centrum is één van de vestigingen van de Bibliotheek Zuid-Kennemerland. Deze vestiging herbergt een groot deel van de collectie, en de Oude Boekerij en Bijzondere Collecties. Op 11 november loop je niet alleen langs deze uitgebreide boekencollectie ook gaat het parcours door de monumentale Doelenzaal. Vanaf 1563 (!) bood deze zaal huisvesting aan de Haarlemse Schutters die de stad verdedigden tegen aanvallen van buitenaf.

MOLEN DE ADRIAAN

Sinds 2002 pronkt aan het water van de Spaarne de vernieuwde en meest iconische molen van Haarlem, Molen De Adriaan. De Haarlem Urban Trail gaat door de benedenverdieping van Museum Molen De Adriaan.
Tip: Mocht je tijd over hebben, kun je vier trappen omhoog de molen in, voor een rondje om de molen op de stelling, op adem komen met uitzicht over de stad en dan weer naar beneden!

JAN EN PIET MUSUEM

We mogen weer een geweldige locatie bekendmaken die onderdeel zal zijn van het parcours: Jan en Piet Museum Dit bijzondere museum is sinds 2005 het decor van een bonte mengeling aan schilderijen, meubels, foto’s en beelden van de hand van Jan Heijer en Piet Zwaanswijk, duizendpoten en oude rotten in de Nederlandse kunstwereld.
Op 11 november loop je er doorheen en kun je de moderne kunst van dit museum zelf ervaren!

ARCHEOLOGISCH MUSEUM

Daal af en ren ondergronds langs eeuwen Haarlemse historie! Direct na de start dalen we op de Grote Markt voorzichtig de trap af naar weer een waanzinnige locatie, het Archeologisch Museum Haarlem.

Kijk links naar de oudste vondsten van 5600 jaar geleden uit de steentijd! Passeer gebruiksvoorwerpen zoals bierkannen, leren schoenen, houten borden en pannen van aardewerk uit de middeleeuwen. Rechts ligt het skelet van Cornelis die rond 1450 in Haarlem leefde. Sta oog in oog met zijn reconstructie en maak een selfie met hem voor je je weg weer vervolgt naar het heden.

PATHÉ HAARLEM

Klaar voor weer een toffe locatie? Pathé Haarlem, dé bioscoop die zich onder de grond bevindt! Tijdens de Urban Trail ga je eerst twee verdiepingen omlaag om in de foyer van de bioscoop te komen. Vervolgens ga je de pas gerenoveerde zaal 7 door voordat je weer naar boven gaat. Gedurende de route wacht je een heuse filmervaring, zodat je je een echte filmster voelt.

 

POPPODIUM PATRONAAT

Wow, shout it out! Het poppodium Patronaat Haarlem zit ook in het parcours! Met een sterke programmering en een eigen karakter behoort dit poppodium al jaren tot de top tien van de kernpodia van Nederland. Kwalitatieve popmuziek in al haar vormen en aanverwanten is altijd de kern geweest van waar het bij Patronaat om draait. Bij de samenstelling van het programma wordt altijd gezocht naar een gezonde mix van enerzijds publieksvriendelijke en anderzijds progressieve en vooruitstrevende popmuziek.

STADHUIS VAN HAARLEM

Wie zou er wel eens door het Stadhuis van Haarlem willen rennen? Inschrijven maar, want het Stadhuis is onderdeel van het parcours!

Via de Pandpoort loop je door de binnenpandpoort (herkenbaar door de twee uiteinden van een kanon), via de Kloostergangen naar de zuidelijke dubbele kloostergang. Sinds ca. 1960 wordt deze zuidelijke dubbele kloostergang aangeduid als Refter, de eetzaal van de kloosterbroeders. Het kloostervierkant (de binnentuin) was een belangrijk onderdeel van het kloostercomplex. Via de Refter komen de lopers opnieuw in de Kloostergangen en via de deur links kom je uit in de zgn. pandsteeg.

DE KERK VAN DE VEREENIGDE DOOPSGEZINDE GEMEENTE HAARLEM

Uniek: het parcours loopt door een kerkdienst! De kerk van de Vereenigde Doopsgezinde Gemeente te Haarlem is gebouwd in 1683 in Hollands classicistische stijl. De kerk ligt midden in de stad, maar het kan goed zijn dat je ‘m nog nooit heb gezien. Het is namelijk een verscholen kerk. In de 16e eeuw werden de doopsgezinden vervolgd, maar in de 17e gedoogd. Dat betekende: ze mochten toen wel een kerk bouwen, als die maar niet vanaf de straat te zien was. Zoals elke zondagmorgen is er ook op 11 november een kerkdienst met als predikant Herman Heijn. Wij lopen diagonaal door de dienst heen. De dienst bevat extra veel muziek en zang en heeft als thema: “Urban trail, hidden church”. Wat gebeurt er als mensen die sportief bewegen en bewogen gelovigen elkaar even tegenkomen? Een uniek experiment, voor jullie en zeker ook voor de Haarlemse doopsgezinden!

VOOGES CENTRAAL; DE BRUISENDE HOTSPOT VAN HAARLEM 

Vooges zit op een toplocatie, aan het station. Je kunt bij ons ontbijten, lunchen, flexwerken, vergaderen, dineren, borrelen – we zijn de hele dag geopend. Kwaliteit en beleving staan bij ons voorop, daarom werken we zoveel mogelijk met verse en regionale seizoensingrediënten en zorgen we ervoor dat je niets tekort komt. Ook organiseren we wekelijks vrijmibo’s en live optredens.

 

TONEELSCHUUR EN FILMSCHUUR

The stage is yours! Het (t)huis voor theater en film in Haarlem, de Toneelschuur En Filmschuur is ook onderdeel van het parcours! In de, door striptekenaar Joost Swarte ontworpen, Toneel- en Filmschuur zijn jaarlijks honderden theatervoorstellingen te zien en worden het hele jaar door art housefilms getoond. De programmering is breed en divers en bedoeld voor iedereen die houdt van theater, dans en (art house) films, van jong tot oud.

FOTOGALERIE DE GANG

Trek geen sprintje op dit stukje parcours en neem vooral even de tijd als je door deze toffe locatie loopt, Fotogalerie De Gang. Fotogalerie De Gang bevindt zich midden in de drukste winkelstraat van Haarlem, de Grote Houtstraat. Tijdens de Haarlem Urban Trail is de expositie '10 jaar De Gang’ te zien, met de mooiste en meest bijzondere foto’s van alle foto exposities.

SPORTCENTRUM KENAMJU

Sensei ni rei! Hét sportcentrum van Haarlem, Sportcentrum Kenamju, in het verleden vooral bekend als judoclub, is onderdeel van het parcours. Kenamju beschikt over moderne fitnessfaciliteiten en een divers aanbod aan groepslessen waaronder bijvoorbeeld yoga, spinning, bokszak workout en nog veel meer.

BAKENESSERKERK

Ook deze locatie mag je op 11 november niet missen en is waanzinnig om doorheen te lopen. De Bakenesserkerk is sinds een aantal jaren de locatie waarin Bureau Archeologie van Haarlem is gehuisvest. In deze sfeervolle locatie doen de Haarlemse archeologen hun werk. Er zijn dan ook heel veel bodemvondsten te zien en er worden vaak opgravingen uitgewerkt. Rennen dus langs work in progress! Bijzonder zijn de stripramen die door 6 Haarlemse kunstenaars zijn ontworpen: waaronder Eric Coolen en Joost Swarte die allemaal een archeologisch tintje hebben. Zeker het bekijken waard!

DE KOEPEL

De voormalige Koepel gevangenis van Haarlem maakt onderdeel uit van het Haarlem Urban Trail parcours! Op 11 november krijg je de unieke kans om door de iconische Koepel, het voormalige cellencomplex en de luchtplaats van de gevangenen te gaan.

Na 11 november wordt gestart met de grootschalige verbouwing en komt het Koepelterrein in Haarlem de komende jaren tot bloei met onderwijs, startups, kunst/cultuur en horeca. Kortom, bij de Haarlem Urban Trail 2018 heb je de kans om de gevangenis in oude staat voor de laatste keer te ontdekken!

Ga voor meer informatie over De Koepel naar www.opendekoepel.nl 

STATEN BOLWERK 

Op 11 november gaat het parcours door het stadspark aan de Staten Bolwerk. In de 19e eeuw is dit stadspark door J.D. Zocher in Engelse landschapsstijl getransformeerd. Centraal in dit beschermde stadsgezicht staat het Landhuis, een neoclassicistische villa uit het begin van de 19e eeuw, waar de Haarlemse vestiging van het het advocatenkantoor Van Diepen Van der Kroef is gevestigd. Het parcours gaat op 11 november door de porticus met twee historische zuilen en de centrale hal, die is voorzien van marmeren lambrisering en vloer en classicistisch stucwerk.